Vormen van dissociatie

schilderij

Er zijn heel veel verschillende vormen van dissociatie. Onderstaand een blad dat ik op een van mijn psychsessies heb gekregen. Zoals je ziet, heb ik een aantal dingen omcirkeld. Ik heb trouwens ook wel de ‘op de automatische piloot handelen’ en ‘geen gevoel hebben in een deel van je lichaam’. Dat laatste dan in de zin dat het lijkt alsof mijn lichaam niet bij mij hoort.

oef3


Dit is trouwens een incompleet lijstje, want veel mensen met dissociaties hebben ook complete blackouts. Die heb ik gelukkig niet. (Even afkloppen.) En ook ‘het gevoel hebben in een film te leven’ hoort er bijvoorbeeld bij; dit heb ik dan wél.

Tegenwoordig heb ik een iets betere uitleg van ‘vaag zijn’ gevonden: alsof je naar de camera op je telefoonscherm kijkt: als je een beweging doet, zie je dat een fractie van een seconde later pas op je scherm. Zo voelt het hebben van een dissociatie ook: alsof je dus door een scherm alles ziet en alles pas een seconde later bij je binnenkomt.

Ik ben benieuwd waar anderen vooral last van hebben?

2 gedachten over “Vormen van dissociatie

  1. Wat bijzonder! Ik weet eigenlijk nog helemaal niet zo veel van dissociaties. Ik weet dat bij de afdeling waar ik eerst wel eens kwam een meisje zat dat last had van dissociaties. Zij was dan niet te bereiken. Als we bijv. een spelletje zaten te doen reageerde ze niet meer. Dit vond ik soms best lastig, omdat ik niet goed wist wat ik dan moest doen. Fijn dat je zo meer uit hebt gelegd wat het allemaal inhoudt!
    Liefs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *