Hormonaal gedoe #3

onderzoek lab

Ik heb al vaker verteld over mijn hormoontwijfels (klik en klik). Alweer zo’n anderhalve maand geleden heb ik mijn hormonen laten prikken. Mijn waardes waren allemaal prima, maar we kwamen erachter dat er niet op mijn testosteron was geprikt. En daar ging het toch ook juist voor een groot deel om. Dus twee weken later zat ik wéér bij de trombosedienst. Dan denk je vroeg te gaan en zitten er alsnog tien wachtenden voor je. Waarbij je áltijd in een kringetje zit en dus niets anders kan dan elkaar bestuderen. Of je telefoon.

Ik had zelf nog meer vakjes aangekruist op het formulier, naast de testosteron. Ik wilde weer hetzelfde laten prikken als twee weken eerder, om te kijken of er schommelingen zouden zijn. Ik had natuurlijk geen idee wát ik precies aankruiste, dus of er überhaupt wel schommelingen in konden voorkomen, maar anyway. Mijn huisarts was nog steeds verre van behulpzaam.
De bloedprikvrouw is een bekende van me, en zij verbaasde zich dat er opnieuw op de vrouwelijke hormonen moest worden geprikt. “Dit is vorige keer toch ook al onderzocht?”. “Ja, maar ze wilden het nu opnieuw doen”, loog ik. Nog niet wetende dat dat natuurlijk nergens op slaat om die bepaalde hormonen opnieuw te prikken, maar goed. Ik kon moeilijk zeggen dat ik zelf nog wat extra vakjes had ingekleurd.

Een week later de uitslag: ook de testosteronwaarde was prima. En de vrouwelijke hormonen waren precies hetzelfde als vorige keer. Zonde van het geld, want blijkbaar betaal je zo’n 6 euro met je eigen risico per geteste waarde. Ach ja, dure les. Uiteindelijk zie je op het formulier je eigen waarde en de ‘normale’ waarden waartussen de stof hoort te liggen. Overal zat ik er tussenin, soms wel wat aan de heel hoge of juist de heel lage kant. Maar wat zegt het verder? Geen. Idee. Het is ook niet echt te googlen. En de dokter zei alleen dat het ‘gewoon goed’ was.

Ik kan hier dus verder niets mee eigenlijk. Wél wil ik nog gaan kijken naar alternatieve geneeswijzers die hormonale disbalans kunnen opsporen. Verder heb ik het ook nog met een andere psychiater er weer over gehad, en die zei dat het best logisch is dat ik bij hormonale schommelingen last krijgt van dissociaties. Elke vrouw is dan ‘uit balans’ en vermoeider, en bij mij uit zich dat op deze manier. Ik ga daar wel steeds meer in geloven ook, nu zoveel specialisten iets in die trant zeggen. Maar toch, ik heb de zoektocht nog niet totáál opgegeven.

Volg je me al op Facebook en/of Bloglovin om op de hoogte te blijven van nieuwe posts? Zou ik leuk vinden!

Beat My Fears

Beat My Fears

5 gedachten over “Hormonaal gedoe #3

 1. He Leo, jammer dat er nog niet echt duidelijkheid is maar in het verhaal van hormonale disbalans geloof ik ook wel. Ik heb zelf al sinds m’n 12e last van migraine precies in die periode, ik kan het uittellen en ook daarvan is de oorzaak te vinden in hormonale disbalans. Er is alleen niet echt iets tegen te doen en wat er tegen te doen is, is voor mij niet aan de orde omdat het beperkt is tot één avond ‘eruit liggen’ en daarna kan ik weer door. Daarvoor wil ik niet aan zware medicijnen. Het fijne is wel dat ik sinds ik aan Bodybalance ben gaan doen, minder klachten heb :) Misschien is dat wel de oplossing voor mijn probleempje. Maar het kan zeker een combi zijn van hormonale disbalans én dat het je dissociaties versterkt!

 2. Wat jammer dat er geen duidelijkheid uit is gekomen. Zou fijn zijn als er wel degelijk iets uit was gekomen waar je iets mee kon.
  Natuurlijk wil je niet dat er iets mis is, maar als je niet had gewild dat er iéts uit zou komen had je waarschijnlijk niet gaan bloedprikken. Het was fijn geweest als er iets uit kwam dat gemakkelijk op te lossen was.

  Ik blijf duimen dat er binnenkort een goede, fijne oplossing komt voor de problemen waar je mee moet dealen nu. <3
  Knuffel!

 3. Lieve Leo,

  Wat flink balen dat je nog geen duidelijkheid hebt! Wel echt knap dat je het hebt geprobeerd en dat doorgezet hebt!

  Liefs!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *