Vliegtuig

Op vakantie met medicijnen? Vergeet dit niet!

Ga je op vakantie naar het buitenland en slik je bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringspillen? Dan is het slim om naast je koffer in te pakken, online in te checken en je paspoort in je tas te stoppen, ook nog iets anders niet te vergeten: een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring aanvragen. Ik vertel je er meer over!

In veel landen is het verboden om medicijnen te bezitten of te gebruiken die onder de Opiumwet (Lijst 1 & Lijst 2) vallen. Voorbeelden hiervan zijn slaap- en kalmeringsmiddelen (valium, Seresta), sterke pijnstillers (bijvoorbeeld met morfine), middelen voor de behandeling van ADHD en medicinale cannabis. Om deze geneesmiddelen mee te mogen nemen naar het buitenland, heb je een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring, met eventueel een Apostillestempel. Welke van de twee je nodig hebt, verschilt per land. Je kunt op deze lijst makkelijk terug vinden welke geldig is in jouw vakantieland.

Let op! Regel je verklaring minstens 3 weken van tevoren. Je moet hem namelijk door het CAK laten waarmerken (en bij de Engelstalige verklaring moet je huisarts hem eerst opstellen). De Engelstalige verklaring moet ook nog van een Apostillestempel worden voorzien bij een rechtbank.

Mijn persoonlijke ervaringen
Ik neem eigenlijk altijd alleen mijn Medicijnpaspoort mee op vakantie. Dit is een document dat door de apotheek is geprint, en het heeft in het buitenland eigenlijk totaal geen wettelijke waarde. Maar om nu voor elke vakantie zo’n gewaarmerkt document aan te vragen…

Dit veranderde echter toen ik een paar jaar geleden naar Polen ging. Ik vond dit toch een wat riskanter land en heb daarom een Schengenverklaring ingevuld en online opgestuurd naar het CAK. Dit ging makkelijk en ik kreeg hem binnen 2 weken gewaarmerkt weer terug.
Toen ik een jaar later naar New York ging, heb ik mijn huisarts een Engelstalige medische verklaring laten opstellen. Ik bedenk me nu dat ik hem helemaal niet naar het CAK heb opgestuurd haha. Dus eigenlijk had deze verklaring dan geen echte waarde. Toch is het slim zo’n verklaring aan te vragen en mee te nemen. Je weet maar nooit…

Voor meer info over het meenemen van medicijnen op reis check je de site van het CAK.

Hoe doe jij het met je medicijnen als je op vakantie gaat?

Volg je me al op Facebook en/of Bloglovin?

Beat My Fears

Beat My Fears

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *