Lees-, luister- & kijktips

Op deze pagina vind je tips voor boeken, tv-programma’s, documentaires, podcasts etc. die gaan over dissociaties, angsten, psychische problemen etc. Ook vind je hier alle blogposts op een rij die (kranten)artikelen bevatten.

Bij de leestips vind je geregeld een directe link naar het product op Bol.com zodat het voor jou gemakkelijk te bestellen is en voor mij een kleine vergoeding oplevert. Door deze affiliatelinks krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag en jij betaalt niks extra’s. 

Leestips boeken

 1.  Vrouw zoekt berg om tegen op te zien – Noelle Hancock
 2. Mijn tijdperk van de angst – Scott Stossel
  • Lees mijn blog over het boek
 3. Even slikken – de zin en onzin van antidepressiva – Roeland Vis & Christiaan Vinkers
  • Lees mijn blog over het boek
 4. Angstvrij – Robert L. Leahy
  • Als je meer over angsten wilt weten en hoe je hiermee om moet gaan, is dit het beste boek dat je kunt lezen. Het staat vol herkenbare situaties en praktische tips, en is geschreven met humor. Het is heel makkelijk weg te lezen en wordt vanuit de VU aanbevolen voor mensen met (mogelijke) angststoornissen. Aanrader!
 5. Iedereen een psychische aandoening? – Jan Derksen
  • Een visie op 35 jaar ambulante ggz
  • In dit boek vertelt Jan Derksen over de ervaringen die hij opdeed in de 35 jaar dat hij werkzaam is als psycholoog. Nederlanders zijn psychisch net zo gezond als twintig jaar geleden, maar ze zijn veel vaker in behandeling. De Nijmeegse hoogleraar geeft daar in zijn boek nogal stevige verklaringen voor.
 6. Schijtluis – Marjolijn van Kooten
  • Cabaretière Marjolijn van Kooten geeft goed weer wat het is om met een angststoornis te leven, vooral als je er zelf geen ervaring mee hebt. Ze vertelt haar verhaal op humoristische wijze, waardoor het niet al te zwaar wordt.
 7. Het Pillenprobleem – Dick Bijl
  • Waarom we zoveel medicijnen gebruiken die niet werken en niet helpen
  • Epidemioloog en voormalig huisarts Dick Bijl stelt kritische vragen over het gebruik van een aantal veel gebruikte medicijnen. Is het wel nodig en verstandig dat zoveel mensen zoveel medicijnen gebruiken?

Artikelen in kranten en tijdschriften

[catlist tags=artikel numberposts=100]

Luistertips (podcasts)

[catlist name=media-angst-dissociatie tags=podcast]

Kijktips (Films, tv & documentaires)

 1. Op 20 maart 2012 was in een aflevering van het BNNVARA-programma ‘Je zal het maar hebben’ Brian te zien, die last heeft van depersonalisatie. De uitzending is online nog te bekijken.