Boeken angst

Leestip #3: Even slikken

In het boek ‘Even slikken – De zin en onzin van antidepressiva’ schrijven psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis dat er in Nederland helemaal geen sprake is van een depressie-epidemie. En hoewel 1 miljoen Nederlanders antidepressiva slikken, kun je volgens hen ook niet zomaar zeggen dat dat er te veel zijn: ‘Er zijn geen harde argumenten om een duidelijk bovengrens te stellen. Zijn 400.000 antidepressivagebruikers wel acceptabel, of geldt sowieso ‘hoe minder hoe beter?’.

De psychiater en apotheker hekelen de ‘eenzijdige negatieve toon van het huidige debat’. Met hun boek willen ze het gebruik van antidepressiva uit de taboesfeer halen, de rol van de farmaceutische industrie verduidelijken en gebruikers van antidepressiva een hart onder de riem steken: ‘Als mensen dit boek hebben gelezen en denken: er zijn genoeg redenen om kritisch te zijn op antidepressiva, maar we mogen blij zijn dat ze er zijn en ook worden gebruikt, dan hebben wij ons doel bereikt.’

Ik heb dit boek zelf nog niet gelezen, maar het klinkt z├ęker interessant. Wil je meer weten over het boek en de gedachten van de schrijvers? Ik heb ook het interview dat de Volkskrant had met de schrijvers op deze site gezet.

Even slikken – de zin en onzin van antidepressiva – Roeland Vis en Christiaan Vinkers. Uitgeverij Prometheus. 2017.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *