Dissociatieoefening II – Aardingstechnieken

Aarde spreuk

Tijdens een dissociatie moet je zoveel mogelijk proberen ‘erbij’ te blijven, het contact met de aarde en de wereld om je heen niet te verliezen. Onderstaande oefeningen kunnen daarbij helpen.

oef4

Ik heb zelf in de loop van de tijd ook nog onderstaande tips gekregen. Ze helpen bij mij vrijwel allemaal niet, waarschijnlijk omdat ik nooit echt compleet ‘weg’ ben; ik dissocieer nooit totaal. Maar misschien hebben anderen er nog iets aan:
– Kijk goed wat je allemaal om je heen ziet (zoals ook al in bovenstaand schema staat dus). Wat erachter staat (‘wie nieuwsgierig is, kan niet tegelijk angstig zijn’) vind ik niet echt opgaan maargoed. Het kan wel helpen te beseffen in welke wereld je bent.

– Neem iets hards in je handen, zoals een hard balletje of een boek of iets anders, die je door je handen laat gaan en er steeds in drukt/knijpt etc. Voel hoe de structuur is, hoe hij voelt in je hand etc.

– Laat koud water over je polsen stromen. Zo word je ook weer meer in ‘het nu’ gebracht. (Deze doe ik wel soms. Meer uit gewoonte dan uit het feit dat het echt helpt, maar toch).

– Doe een elastiekje om je pols en als je dissocieert, laat je hem tegen je pols aanknallen. (Au!)

– Adem diep in via je buik, en adem weer goed uit. Adem iets langer uit dan dat je inademt. Verplaats je aandacht naar je buik.

– Druk met je vingers redelijk hard in je bovenbenen. Zo voel je dat je een lichaam hebt.

– Richt je op één activiteit, zoals een mandala tekenen of inkleuren. Hierdoor ben je zo ingespannen bezig met iets ontspannends, dat de dissociatie naar de achtergrond verdwijnt.

 

6 gedachten over “Dissociatieoefening II – Aardingstechnieken

 1. Jammer dat deze voor jou niet goed helpen. Deze tips hoor je ook wel eens rondom paniekaanvallen. Voor mij helpen deze tips ook niet zo, maar ik denk wel dat er mensen zijn die er veel aan zullen hebben. Tof dat je ze deelt!

 2. Jammer dat deze tips voor jou niet echt helpen. Ik ga ze eens onthouden, want ik klap weleens dicht en ik kreeg laatst van twee verschillende mensen te horen dat ik dan helemaal in mijn eigen wereld zit en ik dan ook niet doe wat iemand zegt. Ik hoor wel joehoe hoor je me, kijk me eens aan. Maar dat doe ik dan niet. Ik heb niet genoeg verstand van dissocieren, maar ik ga een googelen. Maar sommige dingen helpen me misschien wel, bedankt voor het delen!

  1. Nee helaas niet echt :(. Al wil ik wel gaan uitproberen of het helpt als ik met ‘mijn hoofd’ bezig ben, dus bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel maken ofzo.

 3. Ik ken er nog één.

  Begin onderaan je lichaam. Denk aan je tenen, beweeg je tenen totdat je weer goed voelt/beseft dat ze van jou zijn.

  Ga dan door naar je kuiten, knijp in je kuiten.

  Knieschijven ‘masseren’.

  over je bovenbenen wrijven.

  naar je buik kijken en via je buik ademhalen.

  Als je een vrouw bent en borsten hebt: pak ze gewoon even vast! haha

  dan ga je door naar je vingers, beweeg je vingers & handen

  dan draai je je nek een paar keer heen en weer.

  bijt zachtjes op je Eigen lippen

  knipper met je ogen

  trek aan je oorlellen / knijp erin

  masseer (mag best hard zodat je het goed voelt) met je vingertoppen je hoofd.

  HET IS BELANGRIJK DAT JE DIT WEL IN EEN RUSTIGE OMGEVING DOET ZODAT JE JE GOED KAN CONCENTREREN.
  Logisch dat je niet altijd 1,2,3 een rustige omgeving kan vinden maar denk aan een toilet, een gangetje, om een hoekje..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *