Artikel: Ingmar Heytze

Ingmar Heytze - p1

Ingmar Heytze - p2

Ik heb de afgelopen twee jaar aardig wat artikelen bewaard over angsten en disso’s die ik in kranten en tijdschriften tegenkwam en interessant vond. Om ze ooit op deze blog neer te zetten.
De eerste is een artikel dat op 4 mei 2013 in het Volkskrant Magazine stond. Geschreven door Evelien van Veen. Het gaat over dichter Ingmar Heytze en zijn angststoornis, namelijk een reisfobie.  Klik door voor het hele artikel.

Zijn twee boeken over zijn fobie zijn misschien een tip om te lezen. Ik ben zelf van plan dat ooit ook nog eens te doen. De titels zijn Scooterdagboek en Reisoefeningen – Genezen van een reisfobie.

Een aantal alinea’s die ik interessant vond in het stuk:

Bakker gaf Heytze bij twee biertjes een hele lijst tips waar hij wat mee kon. Eén: denk niet dat je alles geprobeerd hebt omdat je een paar keer cognitieve therapie hebt gedaan. […] Twee: ga sporten. Hardlopen is dat al gauw bij Baker, maar Heytze ging wielrennen, samen met vriend Rienk, die hem steeds wijdere cirkels rond Utrecht liet trekken. ‘Het was soms eng, ja, om veertig kilometer uit de buurt te zijn. Maar angst is energie. En energie kun je omzetten. Dus als je vijf kilometer héel hard fietst, voel je het al zakken.’

Bij EMDR: Wat hij wel van die therapeut leerde […]: je kunt je gedachten sturen. […] ‘het komt erop neer dat je tegen jezelf zegt: ik ben de baas over mijn gedachten. Niemand kan mij dwingen om bang te zijn. Het zijn míjn gedachten en gevoelens en dus kan ik er mee doen wat ik wil.’

‘Angst overwinnen heeft uiteindelijk niets te maken met vechten, maar met eindelijk eens ophouden met vechten.’ Wat betekent dat hij zijn beperkingen accepteert. Dat hij niet de Dom opgaat, al wil een tv-ploeg hem daar nog zo graag filmen.

Klik op de foto’s om de tekst te kunnen lezen.

Ingmar Heytze - p3

Ingmar Heytze - p4

Ingmar Heytze - p5

5 gedachten over “Artikel: Ingmar Heytze

  1. Interessante stukjes heb je uitgekozen. Dat van dat vechten is ontzettend waar. Ik heb daar laatst ook een stukje over geschreven, over het opgeven/ loslaten van de strijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *