7 tips om uit je dissociatie te komen

Je wilt als je een dissociatie hebt natuurlijk zo snel mogelijk daar vanaf. Onderstaande tips en oefeningen zouden je daarbij wellicht kunnen helpen.

Registreren
Het is sowieso heel handig na te gaan en op te schrijven onder welke omstandigheden de dissociaties optreden, wat de eerste signalen waren, hoe sterk dan het gevoel is en wat je op dat moment precies deed. Bij omstandigheden kun je denken aan: waar, wanneer, wat gebeurde er en wie waren erbij. Als je dit een flink aantal keer hebt opgeschreven krijg je een indruk onder wat voor soort omstandigheden je je leeg of vervreemd gaat voelen. Je weet dan ook wat je in het algemeen gewend bent te doen. Je gaat de situaties vaker herkennen en kunt ze sneller aanpakken of zelfs voorkomen.

Wat kun je doen?

  1. Maak een lijst van alle activiteiten die je kunt uitvoeren waarbij je vaak het gevoel hebt jezelf te zijn en je goed te voelen (dus juist niet gedissocieerd). Bepaalde soorten lichamelijke activiteiten kunnen bijvoorbeeld vaak goed het gevoel van leegte verdrijven. Het is heel moeilijk om je leeg te voelen en tegelijkertijd bijvoorbeeld hard te lopen, te zwemmen of hard in de tuin te werken. Verander dus wat je aan het doen bent op het moment dat je een dissociatie voelt aankomen of er eentje hebt. Dit kan ook bijvoorbeeld al simpelweg het verlaten van de kamer zijn om wat frisse lucht te nemen. Doe iets waar je wakker en alert van wordt.
    Een activiteit waarbij je aandacht van jezelf wordt afgeleid kan ook goed werken: een moeilijke puzzel oplossen, een gesprek met een vriend aangaan, in de natuur dieren of planten bestuderen.
    Ik merkte zelf dat het bij een dissociatie best hielp om bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel te doen of een kleurplaat in te kleuren.
  2. Een prettige herinnering inschakelen
    Hierbij richt je je in gedachte op het tegenovergestelde gevoel, op het gevoel helemaal jezelf te zijn. Je oefent het oproepen van deze fijne herinnering eerst ‘droog’, dus op een moment dat je goed in je vel zit. Hierna kun je tijdens een dissociatie proberen het gevoel van de fijne herinnering weer op te roepen.
  3. Richt je aandacht op iets prettigs in de omgeving
    Kijk om je heen of er iets te zien is wat je sterk doet denken aan het heden (een foto, een huisdier, de klok). Je kunt ook het volgende doen: zorg ervoor dat je een voorwerp bij je hebt dat je prettig vindt en dat je een veilig gevoel geeft. Het kijken naar dit voorwerp of het beetpakken kan je helpen met je aandacht bij het hier en nu te blijven.
  4. Gebruik al je zintuigen
    Bij een (naderende) dissociatie sluiten je zintuigen zich vaak af voor je directe omgeving. Je raakt in jezelf gekeerd en neemt niet meer waar wat er om je heen gebeurt. Om dit tegen te gaan, kun je je met zoveel mogelijk zintuigen proberen te richten op je omgeving. Belangrijk is hierbij dat je je concentreert op prettige dingen om je heen en dat je zoveel mogelijk zintuigen gebruikt: horen, zien, ruiken, proeven, tasten.
  5. Concentreer je op het lichamelijke contact met je omgeving
    Concentreer je bijvoorbeeld op het contact dat je rug maakt met de stoel, of het gevoel van je beide benen op de grond. Ik zelf kneep soms, wanneer ik het gevoel had dat mijn armen en benen niet van mij waren, in bijvoorbeeld mijn bovenbenen, om te ervaren dat ik ze nog voelde en dat ze écht bij mij hoorden.
  6. Span bepaalde spieren aan
    Span spieren aan die je op dat moment makkelijk kunt aanspannen; span bijvoorbeeld je linkerhand aan tot een vuist, of span een voet aan.
  7. Denk in gedachten aan een veilige plek

Als je zelf nog meer tips hebt, zijn ze natuurlijk welkom in de comments!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *