‘Mijn tijdperk van de angst’ van Scott Stossel heb ik zelf (nog) niet gelezen. Een paar jaar geleden stond een recensie erover in de Volkskrant, die ik heb bewaard. Een beschrijving:
Dertig jaar geleden bestond de diagnose ‘angst’ niet. Tegenwoordig wordt geschat dat het de meest voorkomende psychische aandoening is. Gebaseerd op zijn eigen ervaring en zijn enorme historische en medische kennis van de ‘ziekte’ biedt Stossel een even onthullend als helder betoog. Het boek begint bij de eerste medische beschrijvingen van angst in de oudheid en leidt, via de latere verhandelingen van Robert Burton en Søren Kierkegaard, naar de grote negentiende-eeuwse wetenschappers die de oorzaken gingen onderzoeken. Maar het vertelt ook de verhalen van beroemdheden die eraan geleden hebben, zoals Charles Darwin en Samuel Johnson. Stossel geeft bovendien een uitgebreid overzicht van de manieren waarop angst door de tijden heen bestreden is, door talloze vormen van psychotherapie, met medicijnen, yoga en meditatie.
Meerdere recensies die ik online vond, zijn lovend over het boek. Zo zegt Hans van der Ploeg: “De Amerikaanse journalist Scott Stossel (1969) schreef een fenomenaal boek over angst, waarin hij uitgebreid ingaat op zijn eigen heftige angstervaringen. (…)
De schrijver biedt een perfect overzicht van de geschiedenis en ontdekking van medicijnen tegen depressie en angst. (…) Door Robert Burton, Kierkegaard, Darwin en Freud in zijn verhaal te betrekken heeft de auteur van Mijn tijdperk van de angst bovendien een bijzonder diepzinnig boek gemaakt.”
Ik ga dit boek zéker een keer lezen. Jij ook? Of heb je nog andere boekentips?
Volg je me al op Facebook en/of Bloglovin?